Milerka a sladký ryzlink z Escherndorfu

Každoročně tady propaguju hostínský chřest. Tentokrát jsem to odbyl jen krátkou poznámkou a dvěma obědy s vařeným chřestem tady. V dubnu jsem chřest zapíjel mladou Vernaccií, ALE (konečně se dostávám k jádru věci…) v pátek mi už přijely francké Silvanery, milerky a ryzlinky Horsta Sauera, takže od teď už bude ta pravá špargl fiesta! A na úvod jsem otevřel mladou milerku.  

Z podceňované a odmítané odrůdy udělali Sauerovi trhák, v posledních třech letech jsem co do počtu lahví prodal nejvíc jejich milerky. Ne Vernaccie, ne Vino Nobile, ale základní milerky. I letos dva účastníci franckých bedýnek objednávali po čtyřech kartonech milerky, snad nebudou zklamaní.

2023 Müller-Thurgau Escherdorf Ortswein trocken, Horst Sauer
Brčálově zelená francká placatka čili Bocksbeutel a šroubovací uzávěr. Ve skleničce je čirá bledá žlutá barva, na nose trochu zralého žlutého ovoce a důrazné zemité tóny. V chuti svěží kyselina s neodbouranou jablečnou, málo tělnaté s čerstvým ovocem (jablka, citrusy), zemitě-minerální závěr. Úplně suché, i když ovocný projev nejspíš ukrývá pár gramů zbytkového cukru. Podle etikety 12% alkoholu, pocitově lehké, dobře pitelné, ale s docela důrazným zemitým projevem v závěru. Akord neodbourané jablečné kyseliny a zemitosti působí neučesaně až drsně. Zatím jsou jednotlivé chutě oddělené a spíš se těším, že se v létě spojí a celý projev se ohladí a zjednoduší. Edit: druhý den zemitější tóny úplně zmizely, tělo je plnější a celkový projev mnohem čistší. Nevím, jestli to přičíst následkům nedávného lahvování, nebo zda byl obrat k lepšímu dílem „dekantace“ v otevřené lahvi, ale druhý den je milerka znatelně lepší.

2023 Escherndorfer Lump Riesling Kabinett, Horst Sauer
Je to svého druhu hybrid: Horst Sauer je členem vinařského sdružení VDP, měl by zatříďovat a taky zatřiďuje vína ve VDP pyramidě Ortswein – Erste Lage – Grosse Lage. Ovšem zrovna kabinetní ryzlink je vyjímka: kabinet patří do vinařským zákonem definované stupnice (Kabinett – Spatlese – Auslese…), takže už na etiketě nemůže být označení Erste Lage, které má vinice Escherndorfer Lump v klasifikaci VDP. Navíc jde o sladký ryzlink, což zase nejde dohromady s pravidly VDP. Takže máme najednou „tradičně“ zatříděný ryzlink podle vinařského zákona. Ale doporučuju nelámat si s tím hlavu, pokud budete brát Ortswein jako kabinet a Erste Lage jako Spätlese, nic hrozného se nestane a vinaři vám budou rozumět.

Klasická ryzlinková brčálová pistole se šroubovacím uzávěrem, ve skleničce je hodně bledá žlutá barva, zpočátku s drobným perlením rozpuštěného kysličníku. Na nose je plnější ovocný projev s lipovým květem, který slibuje sladčí víno. V chuti je víno svěží a hodně živé s pěknou kyselinou a drobným perlením, vyšším zbytkovým cukrem, lehkým projevem, ovocně do jablek, citrusů a žlutých plodů, s nápadnou vápencovou mineralitou. Z analytických dat je asi nejvýznamnější údaj o 9,5% alkoholu, takže hodně lehké pití, a s tím je spojených 40 gramů zbytkového cukru a 8,6 gramu kyselin. Víno se ve skleničce rychle vyvíjí, první degustace byla ještě dost neučesaná a minerální závěr byl jako odtržený od zbytku, ale za hodinu se víno znatelně zharmonizuje. Předchozí milerku jsem doporučoval v létě, kabinet z Escherndorfského Lumpa se může zlepšovat ještě dva roky. Sladký citrusový ryzlink s vápencovou mineralitou je trochu exotika, ale možná právě proto by mohl na německých soutěžích sbírat zajímavá ocenění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *