2013 Grüner Veltliner Federspiel, Domäne Wachau

Pokračování jarního investigativního seriálu o Veltlínech z rakouského supermarketu :o) Co dalšího jsem vylosoval z polic kremžského Intersparu, hned naproti vinařské a zahradnické škole?

P1130972 GruVe Federspiel 2013 Dom Wachau

Domäne Wachau (web) je družstvo, které hospodaří na 440 hektarech, což je asi 30% viniční rozlohy ve Wachau. Na webu prezentuje to nejlepší, včetně toho, že jejich 2011 Riesling Federspiel Trocken Wachau Terrassen zařadil Wine Spectator mezi Top 100 vín roku 2013. Dnešní víno jsem ovšem koupil v Intersparu a liší se od známé produkce už etiketou. Vylovil jsem z regálu několik Veltlínů ročníku 2013 a až doma jsem si přečetl, kdo je vyrobil :o)

Klasická ambaláž se šroubovacím uzávěrem. Typická světloučká citronově žlutá barva, jiskrná. Docela výrazná a precizně formulovaná vůně, odrůdová, s květinami, citrusy, nezralými meruňkami, kořenitostí. V chuti strukturované se stejnou precizností: v moři ostatních veltlínů je to trochu jako slyšet dokonalou angličtinu pana Higginse na české střední škole. Nástup s drobnou perličkou, hodně mírnou kyselinou, zase nezralé meruňky, ale i lehká mineralita, jen sotva znatelný pepř a slušná délka. Lehké, jednoduché pití. Přes poetický popis to není bůhvíjak jemné víno, ale zase musím opakovat jednu charakteristiku: je precizně udělané, zaostřené na odrůdu a region.

Není to krásný velejemný Veltliner, ale asi je to ukázka dokonalého supermarketového Veltlínu s vynikajícím poměrem kvality a ceny (a dostupnosti, pokud jste v Rakousku :o)

6 thoughts on “2013 Grüner Veltliner Federspiel, Domäne Wachau

  1. Měl jsem možnost minulý rok přechutnat 11 tak i 12 a podle mě v té době nejlepší „supermarketovka“ (rakousky Spar) za přiznivou cenu.

  2. V jaké cenové relaci ty láhve byly ? Já jsem loni zkusil na blind asi 6 flašek v Poysdorfu kolem 5-6euro a spokojený jsem moc nebyl :-o Asi jsem měl pustit trochu více :-)

  3. Přesně tak, kolem 8 euro to bylo i v minulém roce. Letost jsem „vědecky“ testoval supermarketové Zweigly+Pinot Noir, ale takový jako mám možnost nyní vychutnávat – První biodynamická bedýnka – Zweigelt od Judith Beck jsem žádný neobjevil:-) tento je však nebojím se to použít přímo skvostně monumenální, prima je ten animální tón ve vůni a i trochu na jazyku.

    1. Zcela souhlasím, Zweigelt 2012 od judith Beck je skvostný. A to už jsem pár Zweiglů přechutnal. Hlásím se do řady na repete :-)

  4. Dapata + František – děkuju za pochvalu, i za J Beck :o) Zmiňované animality jsem se trochu obával, ale myslím, že jde vymíchat a pak neruší, pokud je na to někdo citlivý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *