Prelátův ryzlink 2012

Minulý týden jsem spamoval bedýnkáře nabídkou dřevěných dárkových krabic na víno, určených na vánoční dárky. Poslal jsem i stručný seznam vín. Na dřevěné krabičky nepřišla žádná poptávka, ale některá z nejlepších vín, například 2003 Urziger Wurzgarten Riesling Auslese, se hned vyprodaly :-) Žádný zájem nebyl jen o nejdražší víno, Erdenského Preláta. Zdá se, že Preláti zbydou na mě a že nejstarší vzorky bych už měl začít pít. V sobotu jsem otevřel ročník 2012.

BL P1340107 Prelat

Podle pověsti vděčí vinice za název biskupovi, unesenému středověkými lapky. Loupežníci žádali trevírského arcibiskupa o výkupné, ale ten je odmítl zaplatit s tím, že biskup je duchovní a za ty se výkupné neplatí. Loupežníci se rozhodli pro demonstraci síly a svázaného kněze shodili ze skály nad Moselou dolů. Parcela, kam biskup dopadl a kde zemřel, se dnes jmenuje Erdenský Prelát a pochází z ní jedno z nejvzácnějších vín střední Mosely. Nevím, jak velkou rozlohu mají některé vyhlášené Sluneční hodiny, ale Prelát má jen jeden a půl hektaru. Vinice je vklíněná mezi Urziger Wurzgarten (shora se jí dotýká Kranklay) a Erdener Treppchen a je rozdělená mezi necelou desítku majitelů. Vína z ní patří k nejlepším (a nejdražším) na Mosele.

Preláta jsem měl možnost ochutnávat jen při několika degustacích ve vinařství. Moc se mi líbil ročník 2015, kterým končila letošní červencová ochutnávka pro skupinu Moravanů. Už jsem tady psal, že vinařství si pronajalo část vinice od ročníku 2012 díky dobrým vztahům se současnými majiteli. Starý pan Erbes v šedesátých a sedmdesátých letech pracoval jako sklepmistr pro původní majitele, Geschwister Berres, a možná vyráběl víno z celého Preláta. Celkový objem vína je malý, protože výsadby jsou dnes velmi staré (a Erbesovi hospodaří jen na malé části). V extrémně dobrém ročníků 2015 prý Erbesovi vyrobili asi 200 lahví, v některých předchozích ročnících jen polovinu. (Zakladatel vinařství Karl Erbes je vpravo na spodní fotce z urzigského prvomájového koštu .)

P1140456 Karl Erbes

2012 Erdener Prälat Riesling Auslese, Karl Erbes
Zelená pistole s lehce kýčovitým obrázkem biskupa zkoumajícího skleničku vína, etiketa vyhrazená pouze pro vinici Erdener Prälat. Nízký alkohol (7,5%) a vysoký přívlastek (Auslese) nepřekvapí – Prelát je tak vzácný, že ještě jsem se nesetkal s nižším přívlastkem než je Auslese. Ve skleničce žlutá slámová barva se zelenkavým odstínem a zpočátku i drobné perlení. Plná meruňkovo-broskvová vůně, přezrálé citrusy a minerální závěr. V chuti silná kyselina, meruňky, vysoký zbytkový cukr (odhadem přes sto gramů, ale s moselskou kyselinou se to špatně odhaduje). V těle hroznově ovocné, vyvážené, s cigaretovým až térovým minerálním podtónem a závěrečnou grepovou hořčinkou. Komplexní, harmonické a koncentrované, přitom hodně svěží. Skleničkových 93 / 100 bodů a bude se zlepšovat. Pokud jde o archivační potenciál, tak po pěti letech je víno teprve na začátku cesty. Další kontrola v roce 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *