2015 podruhé

FB P1280316 5x Riesling

Menší frekvence příspěvků je následek zlomené ruky, přesto se neflákám. První osmička ryzlinků ročníku 2015 padla za oběť žízni, s několika návštěvami účastníků Skleničkových bedýnek jsem je ochutnával ještě další čtyři dny. Příjemný dojem lehkosti a ovocnosti vydržel, projev vín se podle očekávání časem zlepšoval, nedávné lahvování jim dalo zabrat. Bavilo mě suché Spätlese z Ürziger Würzgarten, očividně sbírané hodně brzy, aby se zachovala kyselina a lehkost. Konečně mám skutečně suchý moselský ryzlink :-) O víkendu jsem s návštěvou otevřel další tři Auslese.  

BLOG P1280352 2015 UW AUS
2015 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese
Světlá citronová barva, jemná herbální a ovocná vůně citrusů (až do mandarinek). V chuti hodně jemné a srovnané, pěkná kyselina, meruňkový nástup chuti s citrusy, v ovoci pěkně vyzrálé. Vyšší zbytkový cukr je dokonale schovaný a nenápadný, líp zakomponovaný než u sladkých Spatlese. Jemné, lehké (7,5% alkoholu), svěží a zábavné. Dlouhá dochuť nesená překvapivě… kyselinou! Moc pěkné, asi nejlehčí a nejsvěžejší Auslese, co jsem kdy měl.

BLOG P1280365 2015 UW AUS AUS

2015 Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*
Hvězdičkami se na Mosele označuje postupně se zvyšující podíl botrytických hroznů, až ***. Světlá citronová barva s výrazným perlením, v jemné vůni hodně zralé až navinulé ovoce, lehce i botrytické tóny. V chuti ještě perlička na jazyku, dobrá kyselina, ale hodně důrazný sladký nástup chuti. Vysoký zbytkový cukr dominuje, v těle hodně zralé ovoce a med, 7,5% alkoholu, ale svěžest předchozího Auslese mě bavila víc. (To je prvotní zápisek, další den ráno všechna vína chutnala o poznání líp: buď jim pomohlo otevření přes noc, nebo jsem měl dopoledne vnímavější patro. Původně jsem si napsal i skore ve stobodovce, ale ráno bych bodoval výš, takže body nezveřejňuju. Po dalším půlroce to bude serióznější.)

BLOG P1280341 KRANKLEI AUSLESE

2015 Ürziger In der Kranklei Riesling Auslese
Víno z dvouhektarové prolákliny na vinici Ürziger Würzgarten, až dole u řeky. Světlá citronová barva, komplexní ovocná vůně je hodně vyzrálá a její projev se mění s provzdušněním od citrusů přes vyzrálé žluté ovoce (broskve) až do ananasu. V chuti výrazná kyselina a ovocné tělo s vyzrálým projevem kopírujícím vůni. Lehce minerální závěr a dlouhá dochuť. Svěží a lehké, koncentrované, bez známek přezrálosti, zábavné a veselé víno. Analytická data tentokrát nemám (jen alkohol 7,5%), ale hádám kyselinu i cukr hodně vysoké. Moc pěkné.

Prvotní nadšení z ročníku 2015 je potvrzené a doufám, že podobně dopadnou i vína z dalších regionů. Do prvních patnáctkových bedýnek jsem žádné ze tří dnešních Auslese nezařadil, jen pět moselských ryzlinků dychtivě očekávaného ročníku 2015 a jeden kabinet z předchozího ročníku. Podrobnosti jsou tady, přihláška tady!

2 thoughts on “2015 podruhé

  1. Na základě zatím ochutnaných mám pocit, že letos jsou vína dělaná s ohledem na brzké pití :)

    1. to jsem zvědavej, jestli bys to napsal i teď :-) Za mě jsou ta vína naopak na dlouhou archivaci, vysoká kyselina je bude ještě dlouho držet. To jen díky vynikajícímu ročníku je mohli lahvovat tak brzo, ale teprve teď se srovnávají a začínají být opravdu dobrá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *