Vynikající Chianti Classico 2021 od Fonterutoli

Úvodem malé poučení o toskánské zimě. Mám v notebooku otevřenou předpověď a na příštích deset dní ukazuje jasno. Nejvyšší denní teploty deset až šestnáct, noční neklesají k nule. Ale nejlepší je modrá obloha a jen sem tam nějaký mráček, spousta světla! (Ráno jsem na internetech objevil článek s titulkem „Letošní toskánský leden je nejteplejší za posledních sto let,“ ale raději jsem ho nerozklikl.) Oproti prosinci se zdejší život výrazně zlepšil, protože v obci se 150 stálými obyvateli jsou v lednu otevřené tři pizzerie. Nejlepší je U Rybáře, ale otvírá jen na víkendy. Důchodkyni, která tam peče pizzu, bych pokaždé líbal ruce, pizza je senzační. Normálně večeře odbudu focacciou, sýrem a salámem, ale už se těším na pátek a pizzu.  

Fonterutoli Chianti Classico 2021, Fonterutoli
O předchozích ročnících jsem tady občas psal. Zpočátku opatrně, protože jsem na víno dostal velké doporučení od kamaráda, který Toskánsko nedělá a víno samo je hodně vyhraněné, ale časem jsem si ho oblíbil. Italské ročenky měly jasno hned a Fonterutoli řadily do místní špičky. Podrobnější informace o vinařství byly tady, takže to přeskočím a pojďme na degustaci.

Ve skleničce je hodně temná rubínově červená barva, na nose středně až hodně intenzivní vůně, mix ovoce, lesa a animálních tónů nebo kůže. Je to krásně sladěné až rafinované. Jak už jsem psal o odstavec výše, nezapadá to úplně do kánonu Chianti, spíš k němu přidává něco nového. V chuti působí lehce, až bych to popsal jako začátek na kyselině, a hle, na zadní etiketě je taky alkohol 13,5%. Nebudu předstírat, že poznám rozdíl mezi 13,5 a 14% alkoholu, ale u toskánských vín obecně to dělá rozdíl, protože s tím jde i ovocná zralost a koncentrace. Chianti Classico od Fonterutoli je spíš na straně lehčích, pitelných vín, které to nepřehánějí s hutným projevem. V těle vládnou peckoviny, hlavně višně, a maliny, v závěru se objeví kávové zrno. Taniny jsou ještě mladé a ostré, ale je jich málo. Jak se většinou přimlouvám za mladá vína, tak tady bych velmi doporučil alespoň roční odklad. Dá se pít už teď, ale je to škoda, za dva roky to bude mnohem lepší. Krásně sladěné, pitelné, elegantní a s velkým potenciálem ke zlepšení. Už teď 92 bodů / 100, ale za dva roky možná mnohem víc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *