Escherndorf, degustace s Egonem Schäfferem

Francký týden plný opakování cestopisů jako upoutávek na novou franckou bedýnku končí, jak jinak než květnovou návštěvou u Egona Schäffera v Escherndorfu. V pondělí uzavřu přihlášky, jestli chcete na Vánoce francké Sylvány od Hofmanna nebo Schaffera, je teď ta neklepší příležitost objednat.

BL M_ 109 Degu Schaeffer

Sobota 28. dubna byla nabitá. První zastávku (Weingut Hofmann) jsem už tady popisoval, potom jsme se krátce zastavili v Randersackeru u Suchých Schmittů (pro milerky) a hnali se do Escherndorfu. Setkali jsme se s Petrem Schäfferem a za chvíli dorazil i otec Egon Schäffer. Chcete něco ochutnat? zeptal se za chvíli. Ráno jel na dva dny na WeinBörse do Mainzu, tak jsem pozvání večer nečekal. Stálo to za to, protože Schäfferovi začali lahvovat ročník 2016. Foťák jsem nechal v bytě na penzionu, z degustace mám tuhle jedinou fotku z mobilu (nahoře) – rozmazané lahve ve sklepě.

BL P1340289 Egon Schaffer

To je takový úsměvný detail: u Hofmannů, Schmittů i o dva dny později u Sauerů jsme už degustovali ročník 2017. Egon Schäffer teď zdráhavě nalahvoval první vína ročníku 2016. Všechna vína nechává kvasit spontánně, bez přidání selektovaných kvasinek, a školí je rok v sudu. Většinou ve starých velkých sudech, ale některá vína i v malých barikových sudech. Některá vína 2016 chce lahvovat až v červnu.

BL P1360770 3x Schaffer 2016

Začali jsme srovnáním milerky dvou ročníků. 2015 a 2016. Jsou to vína ze starých, více než třicetiletých výsadeb. Doma mě bavil víc ročník 2015, seriózním komplexním projevem, šestnáctka se mi zdála ještě málo harmonická a příliš divoká. Tady to bylo naopak, svěžejší projev šestnáctky se mi líbil víc. Vytáhl jsem objednávku, škrtal a přepisoval.

2016 Silvaner VDP.Ortswein Escherndorf trocken. Dokonalý nástupce ročníku 2015, který byl v dubnových bedýnkách. Šestnáctce (zatím) chybí robustnost projevu předchozího ročníku, ale baví svěžestí a lehkostí. Úplně suché, svěží až do perličky, s krásnou kyselinou, lehké a chlastací. Zase jsem připsal na objednávku na úkor 2015.

2016 Silvaner VDP.Erste Lage Escherndorfer Lump. Tohle byla bomba. Předchozí ročník je už perfektně nazrálý a robustní, precizně odrůdový a minerální. Ha, šestnáctce tohle všechno ještě chybí, ale má velkou sílu a svěžest. Mladé víno s obrovským potenciálem, mineralitou a přitom už teď je veliká zábava pít je.

BL P1360731 Weissburgunder Furstemberg

2016 Weissburgunder VDP.Erste Lage Fürstenberg. Ročník 2015 jsem měl doma o den dříve a moc mě nebavil. Šestnáctka mě odstřelila, vůbec jsem si to nedokázal srovnat v hlavě a nakonec jsem pana Schäffera požádal, aby mi ji nalil znovu. Krásná kyselina, lehkost a svěžest, žluté ovoce a výrazná mineralita, neznatelně barikový sud – sud je poznat, ale barik jsem netipoval (po několika hodinách v otevřené lahvi je to jasnější). Lehkostí, čistotou, živelností a minerálním projevem se blíží franckým Silvanerům. Nesmírně osobité a silné víno, perla! Vinař si je evidentně vědomý, že se mu podařilo mimořádné víno. Nová Weissburgunda dostala novou výraznou, noblesní etiketu a těžkou lahev. Hned jsem seškrtal ostatní položky objednávky a přes vyšší cenu jsem přidal tři krabice.

2015 Silvaner VDP.Grosse Lage Escherndorf am Lumpen 1655 trocken bylo už příjemnější a přístupnější než při první degustaci v září 2017. Stále tvrdě minerální projev, ale asi jsem už uvykl Silvanerům a našel si na něm i příjemné stránky. Přesto (a nejen kvůli vysoké ceně) pro mě zůstávají nejlepší volbou Schäfferova vína Erste Lage.

Egon Schäffer se zmínil, že převzal vinařství od svého otce v roce 1988 a že letos bude slavit třicáté výročí. Stylově k tomu připravil několik vín a první už je nalahvované. 2011 Silvaner VDP.Erste Lage Escherndorfer Lump trocken ležel pět roků ve velkém sudu (1700 litrů) a teprve letos na jaře šel do lahví. Sklony Egona Schäffera k delšímu školení v sudech se prosadily! Degustace je poznamenaná nedávným lahvováním, pět let v sudu je hodně znát (i přes výrazně minerální projev vína) a víno bude nejlepší pít odhadem za pět až deset let. Tenhle Silvaner je prostě připravený na delší archivaci!

BL P1360301 Silvaner v Esch

Na závěr jsem si řekl o lahev 2016 Silvaneru Ortswein a vypil ji (ještě bez etikety, jen s vinařovým ručním popiskem) na balkoně nad escherndorfsou hlavní ulicí. Mladá vína ročníku 2016 oplývají lehkostí a svěžestí a přes nedávné lahvování (některá šla do lahve méně než týden před degustací) jsou radostně pitelná. Pro mě jsou Schäfferovy Silvanery Erste Lage 2015 a 2016 spolu s 2016 Weissbugundou bez výhrad skvělá, špičková vína.

Kromě Silvanerů a Weissburgund připomínám páteční uzávěrku Toskánské bedýnky ze San Gimignana: podrobnosti jsou tady a přihláška tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *