2022 Riesling z Mosely poprvé

Je jedna věc, která mi dokáže zahnat chmury z toho, že mi dochází zásoby toskánského Sangiovese, a to jsou první moselské ryzlinky nového ročníku. Ostatně po březnové pražské degustaci se Stefanem Erbesem jsem mu z přebývajících vín nezabavil Erdenského Preláta 1994 nebo jiné velké víno, ale nejlevnější jakostku 2022. Bylo to první nalahvované víno nového ročníku a já jsem byl zvědavý, jaký ten nový ročník bude.  

Stefan Erbes ještě ryzlinky 2022 nenalahvoval, ale dostal jsem první lahev suchého kabinetu 2022. Přestože jde o jednu z nejslavnějších moselských vinic (vlastně ještě vyjímečnější je parcela pod slunečními hodinami na té samé vinici neboli Brauneberger Juffer Sonnenuhr), naložil jsem s ní stejně jako s úplně obyčejným vínem koupeným cestou z práce domů v supermarketu. Dal jsem ji na půl hodiny do mrazáku a hned otevřel. Z jedné lahve se nedají dělat velké závěry, ale poslední ročníky na Mosele měly extrémní výkyvy. 2020 byl nudný ročník s malými kyselinami, 2021 si to naopak na kyselinách vynahradil. Mám čekat návrat kyvadla k malým kyselinám?

2022er Brauneberger Juffer Riesling kabinett trocken, Max Ferd. Richter
Asi sedmnáctihektarové vinařství se sídlem v Mühlheimu. Tradiční moselská ambaláž s ultratradiční etiketou s rytinou moselského údolí a starobylým písmem, to miluju (*****) a šroubovacím uzávěrem! Nápadná brčálově zelená láhev a zlatá záklopka, super. Ve skleničce je hodně sytá žlutá barva (na mladičký ryzlink až hodně), na nose hodně jablíček a trochu citrusů. Podle vůně je to na hraně mezi reduktivním a lehce oxidativním projevem, takže hádám velký sud. V chuti je to podobné: pěkný nástup kyseliny, nezralá jablíčka a citrusy, parádní délka i čistota projevu. Ovoce je málo zralé, víno je úplně suché, svěží, a alkohol je jen 10,5%, takže se sklízelo při nižší zralosti hroznů. Dobře se pije a milovníkům suchých ryzlinků se bude líbit. Myslím, že má pár gramů zbytkového cukru, ale v chuti není znát, projevuje se jen větší plností. Na druhou stranu, 10,5% a kyselina neřeže krky, takže to ukazuje na slabší kyseliny ročníku 2022 (analytická data k vínu neznám a viz výše, z jednoho vína nelze usuzovat). Ve vinařství stojí baťovských 15,90 EURO.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *