Sicilský oběd – kulinářský kaleidoskop

Ještě jednou ohlédnutí za sicilským pobytem v červnu 2015 a pak už na chvíli přestanu se Sicílií prudit :-) slibuju! Jeden z bedýnkářů připsal do přihlášky, ať mu dám nějaké tipy na snoubení jídel s Marsalou. Nebál bych se vyzkoušet cokoliv z fotek, ale jestli mě napadne konkrétní recept, tak pošlu. Dnes fotoblog z oběda v sicilském vinařství.

Blog Oběd 3 P1220824

Marnivé přání zažít oběd a večeři v italském vinařství jsem si splnil už před dvěma roky v umbrijském vinařství Rocca di Fabbri (tady a tady). Jenže, se vší úctou, úterní oběd na Sicílii byl ještě větší zážitek. Je to paradoxní, protože v Palermu byly k vidění oprejskané fasády a všudypřítomná skromnost. Sicílie je kamenitá, tvrdá a asi i chudá země. Vína i jídla většinou postrádají ušlechtilou rafinovanost, jsou často rustikální a v dobrém smyslu vesnická, ale hýří radostí, pestrostí a životem. Pojďte se podívat na patnáct fotek z oběda v jednom sicilském vinařství.

BLOG Oběd P1220808 Rybičky

Poprvé na Skleničkově blogu si můžete vyzkoušet zvětšení obrázků kliknutím. Šetřím místem a upravuju obrázky na velikost zobrazení na blogu, ale tentokrát jsem udělal vyjímku. Kliknutím se rybičky (i všechny ostatní fotky) zvětší.

Blog Oběd P1220799 Fazole

Kde se dělá dobré víno, tam si dávají záležet i na dobrém jídle. Nemusíte jezdit daleko, o vybraných chutích (mlsnosti) vinařů se můžete přesvědčit i na Moravě. Občas mě to vyžene dál od domova, ale na Sicílii jsem fakt nejel kvůli jídlu.

BLOG Oběd P1220828 úvod před obědem

Jela nás asi desetičlenná tlupa do vinařství Musìta v provincii Trapani (jojo, to je tam, kde se dělá Marsala!), a na degustaci se sešlo několik dalších vinařství. Na fotce před obědem proslov předsedy asociace místních vinařství pana Valentino, zprava Vito Arini a Rosario Ferreri.

Blog Oběd P1220801 Segedín

Nejspíš sicilská variace na segedín.

Blog Oběd P1220806 grilovaná zelenina

Některá jídla ani neumím komentovat, tohle je grilovaná směs zeleniny v rajčatové omáčce :o)

Blog Oběd P1220816 Plody moře OK

Mořské plody, jediné jídlo, které jsem přeskočil. Asi chyba.

BLOG Oběd P1220820 Olivy, kyselé

Nezbytné olivy, vzal jsem si dvě a zaskočily mě silnou kyselou chutí.

BLOG Oběd P1220827 špagety a cuketa

Klasika, špagety s rajčatovou omáčkou, jednotlivé porce zabalené v grilovaném plátku cukety. Hmmm, chtěl jsem to vynechat, potom jsem si vzal a myslel si, že sním jen půlku. Nakonec jsem usoudil, že to je zbytečné odříkání a za vrchol sebeovládání jsem považoval, že jsem si nešel přidat. Když jde o sebeovládání, kopu první ligu.

BLOG Oběd P1220805 Rýžové kuličky

Neskutečná dobrota. Smažené koule byly uvnitř rýžové, kulinářský orgasmus. Není to lepší než sex, ale až mě sex přestane bavit, chtěl bych ženskou, která umí takhle smažit rejži.

BLOG Oběd P1220814 Sýry

Sýry, takže se zdá, že jdeme do finále.

Blog Oběd P1220819 Trojúhelníčky

Ale ještě tam byla miska s těstovými trojúhelníčky, co vypadaly jako sýrové, ale nebyly sýrové, spíš dosladka a nadýchané.

BLOG Oběd P1220832 Meruňky

Mísa domácích meruněk…

BLOG Oběd P1220837 Fíky

… a mísa fíků.

BLOG Oběd P1220841 Dezert Taštičky se sýrem

A když už jsem myslel, že je konec, pan domácí rozbalil dva balíčky s teplýma taštičkama ze sladkého těsta, uvnitř se zapečeným sýrem. Dámy při ochutnání vzdychaly a omdlévaly…

Patnáct fotek ze sicilského oběda, k tomu vína ze čtyř místních vinařství. Na konci jsme byli všichni zralí přestěhovat se na Sicílii :o) a šlo se zase na víno. Před obědem asi čtyřicet vzorků, po obědě dalších padesát. Měl jsem kliku, Marsalu jsem měl úplně na závěr degustace, takže jsem i něco spolknul. Osmé výročí Skleničkova blogu bylo tři dny před tímhle obědem, lepší oslavu si těžko umím představit.

Už jste byli na Sicílii? Virtuální cestování do sicilské Marsaly si můžete dopřát s aktuálními Skleničkovými bedýnkami, uzávěrka je už zítra. Podrobnosti jsou tady, přihláška tady.

One thought on “Sicilský oběd – kulinářský kaleidoskop

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *