Nový ryzlinkový sekt z Ürzigu

Plním včerejší slib, že napíšu o novém ročníkovém sektu z moselského ryzlinku. Tady je.

BL P1340846 2015 Sekt

2015 Ürziger Würzgarten Riesling Sekt trocken, Weingut Karl Erbes  
V několika případech jsem tady opěvovat předchozí ročníky s terciálními tóny a naleželým projevem. Dnes naopak mladý sekt s nedávno odstřelenými kaly. Klasická metoda s druhotným kvašením v lahvi, sólo vinice Ürziger Würzgarten. Vlastně je to suché Spätlese s druhotným kvašením, jen sklizené o týden dříve. Hrozny na sekt se sbírají jako první, aby víno mělo dost kyselin.

Ve skleničce středně plná citronově žlutá barva, zpočátku bouřlivé a postupně jen vytrvalé drobné perlení. Ve vůni lipový květ, limetka a kamenitá mineralita. V chuti harmonické a středně plné s pěknou kyselinou a vyzrálým ovocem (citrusy, meruňky, žluté ovoce). Suché s malým zbytkovým cukrem. Po ohřátí a provzdušnění se objeví bílé broskve a víno zůstává stále svěží. Projevem se mi zdá zralejší a plnější než suché Spätlese ze stejného ročníku, ale za to asi může jen druhotné kvašení. Jednoduchý, přímý ryzlink s ovocitým projevem, svěží a silný. Živelně radostné pití, kvůli kterému rád oželím i lahvovou zralost.

Dnes chci uzavřít přihlášky a objednat víno pro španělskou terroirovou bedýnku, proto připomínám vinařské družstvo Celler de Capcanes z Montsantu a jejich čtyři vína z odrůdy Garnacha. První je z vinice vysazené na písku, druhé z jílů, třetí z vápence a čtvrté z břidlice. Je pro víno důležitější odrůda nebo původ hroznů? Můžete si odpovědět sami, ta čtyři vína jsou pokaždé zřetelně odlišná. Pozná to každý! Vinice byly vysazeny současně a všechna vína ve sklepě vyrobil stejný člověk stejným postupem jen proto, aby mohl demonstrovat rozdíl mezi různými terroir. Jestli se chcete přidat, je ten nejlepší čas. Podrobnosti jsou tady, přihláška je tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *