100+1, Panizzi a San Gimignano

I Pán Bůh sedmý den odpočíval po té robotě… a pan Sklenička si potřeboval rozmyslet, jak s bedýnkami dál. Ne že by rozmýšlení pomohlo, ale odjet na čtyři týdny do Toskánska vždycky pomůže, a narazit na vynikající a neznámá vína pomůže dvojnásob! Jako obvykle přitom pomohly i v září vyhlašované výsledky dvou hlavních itaských vinařských ročenek. Letos k jediné pravidelně oceňované Vernaccii z Il Colombaio di Santa Chiara přibyly dvě, od Montenidoli a Panizzi. Můj italský consiglieri Fabio tvrdí, že všechna tři vinařství patří do úzké sangimignanské špičky.   

Po prvním setkání se základní Vernaccií od Panizzi jsem zajel do vinařství, exportní manažerka Camelia Lazar mi udělala degustaci (skoro) celého sortimentu. Bylo to tak silné, že jsem skoro nic nevyfotil. Napřed několik technických poznámek: mají asi 50 hektarů vinic a 200 tisíc lahví ročně. Začal to v sedmdesátých letech Giovanni Panizzi, lombardský milovník Toskánska. Koupil vinici Santa Margherita asi jeden a půl kilometru od hradeb San Gimignana s vizí renesance Vernaccie jako velkého vína se schopností vyzrávat desítky let. Postupně přikupoval další vinice a vinařství pokračuje i po odchodu prvního majitele v roce 2010 v nových rukou.

Camelia mě napřed vzala na vinici Santa Margherita, odkud je další a málo známý pohled na město. Vápenec se zbytky druhohorních mořských živočichů, sucho a všudypřítomný prach. Cameliino auto bylo obalené v jemném vápencovém prachu, až mě přestalo vadit, že mám svoje auto po třech tisících toskánských kilometrech zaprášené a špinavé. Vinice má pět hektarů, padesáti- a víceleté výsadby dávají jen asi dva tisíce lahví na hektar. Hodně keřů už uhynulo, ale prý nechtějí přijít o staré keře, které dávají tak koncentrovaný mošt.

Velkým magnetem pro mě byl jejich Pinot Nero. Jsou první a zatím jediní, kdo v San Gimignanu Pinot Noir mají. Je vysazený na rovinaté vinici ve 400 metrech nadmořské výšky, kde je vystavený vzdušnému proudění a kde jsou velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami. Čistě teoreticky se mi to líbilo, protože nejlepší sangimignanské vinice jsou na vápenci s mořskými naplaveninami (podobně jako v Burgundsku). Po ochutnání se mi to líbí ještě víc, protože jejich Pinot Noir je odrůdový a dobře udělaný: není přebarikovaný ani přetěžkaný velkou koncentrací, spíš lehčí a dobře pitelný.

Ze čtyř Vernaccií mi nakonec zbyly v bedýnce tři. Na oranžádu Evoé 2016 nezbylo místo v autě. Základní Vernaccia 2020 se zelenou etiketou je mix ze všech čtyř vinic, které Panizzi má. Vernaccia Santa Margherita 2020 pochází z první vinice, je svěží, broskvová, středně plná se slaným závěrem a krémovou texturou, a polovina kvasila i zrála v barikových sudech. Vernaccia Riserva 2016 je totální barik (všechno nové sudy) z dvouhektarové vinice. Čistota, preciznost, elegance a dalších dvacet let před sebou. 95 bodů v Cernilliho ročence, ročník 2017 dostal Tre Bicchieri Gambero Rosso. Je drahá, ale rád ji v bedýnce nahradím jiným vínem.

Tady je nová bedýnka číslo 101: tři Vernaccie a tři červená vína. Dvakrát Chianti Colli Senesi a jeden Pinot Noir.
Vernaccia 2020 – 390 Kč
Vernaccia Santa Margherita 2020 – 540 Kč (20,90 EURO)
Vernaccia Riserva 2016 – 790 Kč (24,90 EURO)
Pinot Noir 2018 – 450 Kč (16,90 EURO)
Chianti Colli Senesi 2018 – 300 Kč (10,90 EURO)
Vertunno Chianti Colli Senesi Riserva 2016 – 390 Kč (12,90 EURO)
celkem 2860 Kč. Ceny v závorce jsou z e-shopu Panizzi, ceny v korunách jsou Skleničkovy včetně dopravy (při odběru šesti nebo více lahví) a pokud možno odpovídají cenám ve vinařství.

Kdo nebudete chtít některé víno, například Vernaccia Riserva 2016, nabídnu rovnou Bedýnku B se Santa Cristinou 2018 z Ambry jako náhradou za Vernacciu Riserva:
Vernaccia 2020 – 390 Kč
Vernaccia Santa Margherita 2020 – 540 Kč
Carmignano Santa Cristina in Pilli 2018, Fattoria Ambra – 370 Kč
Pinot Noir 2018 – 450 Kč
Chianti Colli Senesi 2018 – 300 Kč
Vertunno Chianti Colli Senesi Riserva 2016 – 390 Kč
celkem 2440 Kč.

Případně si můžete vybrat z několika dalších toskánských vín na výměnu:
Carmignano Santa Cristina in Pilli 2018, Fattoria Ambra – 370 Kč
Carmignano Riserva Montalbiolo 2017, Fattoria Ambra – 460 Kč
Vino Nobile di Montepulciano 2017, Gracciano – 430 Kč
Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015, Gracciano – 666 Kč
případně se domluvíme na dalších.

Severní vítr je krutý a auto není nafukovací, proto přivezu nejvíc lahví Santa Margherity a Pinotu. Tentokrát vás nebudu povzbuzovat k výměnám, viz výše – jako náhradu za vína, která případně nebudete chtít, nabídnu vína z Gracciana nebo z Ambry. Jestli se budou Panizzi líbit (Vernaccia Riserva 2016 je můj tip ke štědrovereční rybě!), objednám další zásilku čistě podle objednávek už na konci listopadu, ale tentokrát jsem musel koupit předem a hned přivézt s sebou, dokud jsem v Toskánsku.

Termíny: objednávat můžete hned, s vínem přijedu prvního listopadu. Rozvážet a rozesílat budu podle možností, do 15. listopadu by to mělo být rozeslané. Ceny jsou jako vždycky včetně poštovného za bedýnku o šesti lahvích (nebo více), v Praze po domluvě víno přivezu. Těším se na vaše objednávky, přihlásit se můžete tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *