2010 Erdener Treppchen Riesling Spätlese halbtrocken, Weingut Karl Erbes, Mosel

P1130017 Anča a tričko

Pernej den, rozvážel jsem víno objednané ještě loni, nakoupil degustační sklenky na bílé, přivezl nová trička se skleničkovskou azbukou (úvodní foto s mojí dcerou) a odvezl devadesát lahví degustačních vzorků pro Galadegustaci Prague Wine Trophy na místo činu. Ufff! Teď něco o víně, které jsem si otevřel na večerní odpočinek.

Na úspěšné vyzrávání německých ryzlinků z původně nemilovaného ročníku 2010 mě přátelsky upozorňoval v červnu Mikuláš Cylek. I díky tomu jsem si doobjednal několik vzorků v srpnu, když jsem vybíral vína do soutěže Prague Wine Trophy. Výsledkem bylo 89 bodů pro Spätlese feinherb z vinice Ürziger Würtzgarten z ročníku 2010, minule jsem to komentoval, že od té doby víno ještě o chlup zjemnělo a vyzrálo. Dobře si pamatuju, že jsem tehdy zavrhl 2010 Erdener Treppchen Spätlese halbtrocken. Vína z téhle vinice bývají výrazně minerální, a tady byla mineralita až příliš krystalická, včetně ostrých hran a jisté hrubosti. S tím se nedalo cílit na 90 bodů :o)

P1130025 2010 ET SP HT
O půl roku později je ryzlink jako vyměněný: středně plná barva vypadá docela vyzrále, ve vůni citrusy, grepy, lipovina, kouřové tóny a břidlicový obal. V chuti stále svěží s jemnou perličkou, s uhlazenou kyselinou a grepovou ovocitostí, kamenité do mokrého šutru, ale skvěle sladěné, jemné. S 11% alkoholu působí lehce. Středně plné, pocitově spíš polosuché díky klidné kyselině, zbytkový cukr hádám kolem 17 gramů, ale subjektivně jen zjemňuje celkový dojem a dodává chuti plnost. Každopádně můžu říct, že se (Erbesovy) moselské ryzlinky ročníku 2010 rychle až bouřlivě vyvíjejí k jemnosti.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *