Další tři ryzlinky 2018 z Ürziger Würzgarten

BL P1430048 3x Feinherb UW

Pro třetí část degustačních poznámek o novém ročníku moselských ryzlinků vinařství Karl Erbes platí všechny zlehčující komentáře, které jsem napsal v úvodu prvních dvou částí. Obecné hodnocení ročníku vůbec nepasuje na první kabinet (ale určitě sedí na poslední Spätlese) a první kabinet, který se doma jeví jako velmi zábavné a bezvadné pití, mě v Urzigu po devíti hodinách za volantem zanechal chladným. Nejlíp, když se sami přesvědčíte :-)  

2018er Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett Feinherb, Karl Erbes
Světlá citronově žlutá barva s drobným perlením na stěně sklenky. Na nose žluté ovoce (komplet blumy, meruňky broskve jablka) a lipový květ. V chuti lehké s dobrou kyselinou a žlutým ovocem, jemně minerální závěr (křída). Ještě hodně mladé a kyselina jako by stála odděleně od zbytkového cukru, ale to se obvykle do Vánoc spojí. Jednoduchý ryzlink na každodenní pití s typickou moselskou čistotou i kyselinou, 10,5% alkoholu.

BL P1420965 Stefan

2018er Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese Feinherb Alte Reben, Karl Erbes
Dvy ryzlinky se podobají i barvou, ve vůni je Spatlese ostřejší, líp definované. Důraznější v ovoci (citrusy) i v minerálním projevu. Když jsme v lednu 2015 měli v Praze se Stefanem Erbesem degustaci, zaskočil mě poznámkou: To jsou úplně stejná vína!  Ptal jsem se, jak to myslí: Úplně stejný! Stejná vinice a stejné keře! Jen hrozny na Spatlese sbíráme o týden později. Letos je to jako by sbírali o tři týdny později:-) Spatlese je v chuti hodně zralé až přezrálé v ovoci a kyselina není tak výrazná jako v kabinetu. Přezrálé žluté ovoce a grepová hořčinka, vyšší koncentrace a dlouhý kořenitý závěr. 12% lkoholu. Spatlese by mohlo pomoci, až se za 3-4 roky spojí kyselina s cukrem. V minulosti jsem si zvykl pít je mladé, a na to je v současnosti lepší kabinet.

2018er Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese, Karl Erbes 
Zase stejná světlá citronově žlutá barva, svěží nos s citrusy, broskvemi a skořicí. V chuti krásně komplexní s úvodním akordem kyseliny a sladkého ovoce (především citrusy, žluté ovoce, lehce tropické ovoce). Velký slaďák, i přes vysokou zralost v ovocném projevu úvod chuti ohromuje svěžestí, čistotou projevu a mučivou představou, kam až se může vyvinout za deset roků? Už teď se tváří jako deklasované Auslese, díky horkému ročníku zcela bez botrytis, ale to se některým milovníkům vína může líbit. 8% alkoholu.

Erbesovské ryzlinky můžete ochutnat na živém vydání Skleničkova blogu v úterý 13. srpna v Praze, podrobnosti jsou tady. A samozřejmě si můžete koupit několik sestav erbesovských ryzlinkových bedýnek (nebo si namíchat vlastní sestavu). Nabídka je tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dokaž, že jsi člověk! *